Friday, 16 June 2017

" Isra' Mikraj"


" Salam Isra Mikraj" 

Kami. Tengok KEJUARA masih ada dimana-mana

Sebelum perjalanan Isra' Mikraj berlaku, dada Nabi Muhammad SAW telah dibelah untuk kali ke-2. Ia simbolik kepada umat Islam bahawa pengakhirannya kehidupan ini, hanya amalan kita sahaja lah yang bakal dihitung. Oleh itu kita perlu bermuhasabah diri. Hanya amalan kita sahaja yang akan ditimbang tarakan. Kata Ustaz, amalan berkait rapat dengan hati. Hati pula ada 3 kategori. 1. Hawa nafsu, 2. Syaiton yang direjam, 3. Akal. Maka, pilihlah akal. kerana minda itu perlu diusap dengan pengetahuan. Akhirnya "belajarlah selagi masih ada ruang yang diberikan"

πŸ‘† antara isi-isi yang sempat dicatat. Ewahh!! 

Felo Zahin & Felo Arnida

Selalunya, bila MEP Kerohanian buat majlis sebegini, Cik Ina akan usaha untuk hadir sebab kalau dekat luar macam susah je. Hikss!! Tapi yang sedihnya, program yang macam ini yang sikit sangat kehadiran penghuni. Tapi kita masih husnuzon bahawasanya mereka dengar di bilik sahaja sebab speaker kuat. Hihihi!! Dan ceramah Isra' Mikraj bukan dari sekolah lagi kita follow. Hikss!!πŸ˜‰

Adik-adik tahun satu

Sekiranya masih berkesempatan, marilah kita bersama-sama hadir ke majlis ilmu. Nanti dah kerja, belum tentu diberi kesempatan untuk menyertai. Almaklumlah komitmen kerja kan!!
Cik Ina dulupun masa kerja dulu, memang out. Bila dengar ceramah isra' mikraj, jadi terfikir "Apalah yang aku kejar dalam hidup ini?"

Adik-adik yang kak Ina sayangi. πŸ’

Okay la!! Tahun depan join lagi ye ceramah Isra' Mikraj.
Sekiranya diberi kesempatan oleh Allah SWT.
Masakan kita tahu ajal kita bila menjelma?
Selagi diberi kesempatan, rebut ia! Raih & dakap dalam pelukan.

"Majlis Perpisahan Kak Ita, Felo Yap & Felo Aisyah"



" Adat pertemuan, bertemu & berpisah"

Yang hadir dalam kehidupan Cik Ina hanyalah sementara. Macam itu jugalah barisan-barisan pentadbiran & felo yang silih berganti. Yang tamat kontrak, pindah ke kolej lain & lain-lain lagi. Memang ye la, sepanjang 3 tahun menjadi felo kolej kediaman, hampir 13 orang yang meninggalkan Cik Ina. (Felo Lukman, Felo Ami, Felo Mazian, Felo Dila, Felo Yap, Felo Aisyah, Felo Hariz, Felo Rully, Kak Ita, Kak Min, Kak Tipah & yang terakhir Dato' pengetua sendiri).
Tengok!!!

Cik Ina masih lagi disini. Bila nak keluar? Hahaha!!

InshaAllah.Satu hari nanti.

Selagi masih diperlukan dan memerlukan, sehingga itu Cik Ina akan berada di sini. Hari tu ada buat sikit-sikit majlis perpisahan serentak 3 orang sekali. Kak Ita, Felo Yap & Felo Aisyah. Sedih. Bila dah jadi geng, dah nak berhenti atas pelbagai faktor-faktor yang tak dapat dielakkan. Komitmen. Hurmm!! Betul. Tak semua orang boleh buat 2 ke 3 kerja dalam satu masa. Pengalamankan!
Dulu rindu zaman-zaman fefelos bergelak ketawa, meeting sampai pukul 2 3 pagi. Rindu zaman pergi makan dekat uptown. Belanja makan pun pakai duit fefelos meletop. Rindu zaman dimana kita seangkatan.

Rindu sangat.

Kak Ita bertukar ke Kolej Ungku Omar

Felo Aisyah mendapat tawaran kerja di Bangsar.
Komitmen kerja yang memerlukan beliau meletak jawatan felo

Felo Yap. Bekerja

Langkah baru yang mereka ambil semestinya untuk kemaslahatan dan kelangsungan kehidupan mereka. Cik Ina doakan mereka berjaya dalam setiap apa sahaja yang mereka ceburi. Cik Ina gembira dengan masa-masa yang pernah kita bina bersama.

Semoga pengalaman menjadi fefelos meletop KTHO menguatkan semangat dan kecekalan dalam diri kalian. 

Mee Kari yang tiptop dibantu Teh O'. Meletop letop!!

Cik Ina juga perlu memikirkan soal masa hadapan. Insha Allah!!
Ada sesuatu yang Allah telah sediakan untuk Cik Ina.
Husnuzon!. πŸ’‹

"Kem Menuju Menara Gading"


" Kem Menuju Menara Gading"
-
KEJUARA


#kejuara dihati

Tema : 'Setinggi Harapan Setinggi Azam'

Selesai KEJUARA lama dah. Almaklum la, program ini pada 14 -16 April 2017. Bertempat di SMK Dato' Seri Maharajalela, Kg Gajah, Perak. Best! Rasanya ini adalah kali pertama program sukarelawan pendidikan ini masih terngiang-ngiang di telinga walaupun dah melewati 2 bulan lebih Cik Ina rasakan. Sebenarnya, nak melaksanakan bukanlah mudah namun bukanlah sesukar yang dirasakan. Tengok-tengok je. Eh! Dah nak pergi dah? Dah tiba masanya? Macam tak percaya je. Bermula dengan RM0 sehinggalah kita ada balance sampai tak tahu nak buat apa dengan balance keuntungan tu. Tak sesoh nak mencari perasmi bila mana YB Tuan Haji Abdullah Fauzi (ADUN Kg Gajah) sudi merasmi dan memberi sumbangan. Macam dipermudahkan sahaja urusan KEJUARA  ini. Senang sangat pulak rasanya.

Time kesukaran tu rasanya tak sangat. Cuma bila KEJUARA tak mendapat kelulusan BAS dari unit pengangkutan UKM. Bincang malam tu jugak dengan Faz. Esok cari yang paling murah sekali!. Tak sangka jumpa bas murah dengan bayaran RM2800. Lagi apa ye masalah yg dihadapi KEJUARA? Fasilitator yang last minutes tarik diri? Pun tak jadi masalah sebab 29 orang fasilitator dah cukup untuk menghavockan suasana KEJUARA.


Sampai terus ke DM dan makan. Sedapnya!! 12 tahun meninggalkan zaman asrama.
Perasaan Sedih! Sebab dapat makan dalam tray macam tu hah!!
Deorang cakap "Kak Ina imbas kembali zaman persekolahan"

Aktiviti yang dilaksanakan? Banyak!

- icebreaking


Ice breaking. Part one!! Pecahkan kepada kumpulan. Jadi, semua dah kenal satu sama lain.
Kumpulan ini berkekalan sehingga hari Ahad.


Mengajar beberapa refreshment. Part yang paling digemari oleh adik-adik SMK Maharajalela.
- Kumpulanku Hebat

- Kenali UKM & KTHO

- Sembang Santai

- Maharaja Lela Got Talent


Isu yang dibawakan adalah 'Pentingnya ILMU"
- Setinggi Azam


Dan tips yang banyak!!!
- Tips Belajar


Team KEJUARA disini. Baju KEJUARA.
Kami bukan team Bersih. Kami team KEJUARA.
Cik Ina memilih warna kuning atas beberapa asbab.
Antaranya makna SEMANGAT. KUMPULAN & JUARA.
- Saranghae Mentor-Mentee

- LDK 1 - Lukisan Misteri

- LDK 2 - Sarang Labah-Labah

LDK 3 - English Is Fun

- Hala tuju selepas SPM

- Kenali Potensi Diri



Mereka & impian. Cik Ina doakan kejayaan adik-adik sekalian 


Rehat sebentar. 

Penyertaan KEJUARA adalah seramai 171 pelajar SPM & 151 Pelajar Asrama. 

LDK 1 - LUKISAN MISTERI
LDK 1 berobjektifkan agar dapat melatih para pelajar berfikir dan membuat keputusan dengan pantas seta dapat memupuk semangat berkumpulan. Selain itu ia melatih para pelajar untuk menyusun strategik untuk berjaya. Kaedah pemainan bagi LDK 1 ini adalah pelajar akan diberikan sehelai kertas. Ahli terakhir akan membuka satu sampul yang terdiri daripada peribahasa dan dikehendaki melukis. Ahli yang seterusnya akan melukis berdasarkan lukisan yang dilukis oleh orang pertama. Ahli yang terakhir akan meneka lukisan tersebut. Mencabar! Memnag ye! Sebab tak semua orang boleh melukis. Cik Ina, tak reti melukis. 

LDK 2 - Sarang Labah-Labah
Sarang labah-labah berobjektifkan agar membolehkan pelajar berfikir luar dari kebiasaannya. Ia juga dapat memupuk kerjasama antara kumpulam. Cara bermain adalah seperti berikut. Setiap kumpulan akan diberikan segulung tali. Mereka dikehendaki untuk menyambung tali sehingga ikatan boleh menampung seorang fasilitator yang dipilih mengikut kreativiti masing-masing. Kumpulan yang dapat menampung fasilitator tersebu paling lama dan tidak putus dikira sebagai pemenang.


Ustaz Syakirin tengah cuba naik ye??


Yeh!!!! Berjaya. Tahniah adik-adik. 

Kuat. Utuh & tegap. 

LDK 3 - English is Fun
English is Fun diadakan untuk meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar. Aktiviti ini adalah berbentuk explorace. Terdapat 5 checkpoint yang harus dilalui oleh pelajar serta dibantu oleh fasilitaor setiap kumpulan. Antara checkpoint yang disediakan adalah crossed lin, Puzzle, Who am I, Celebrity Chef & Speling Bee. 


Puzzle ohh puzzle.

REFRESHMENT 


Yang sentiasa diminta. Tarian ziguiriguidum.
Pokemon dance.
Tepuk Semangat.
-Pokemon Dance
- Head Shoulders Knees and Toes
-Senaman Orang Bilang
- Ziguiriguidum
-Tepuk Semangat

Hari pertama sampai, terus bahagi kumpulan. Hari pertama! Sambutan galak. Tapi Cik Ina tak berapa nak husnuzon takut hari kedua & ketiga pelajar SPM tinggal sikit je. Almaklum la, deorang kan duduk luar. Tapi tak sangka, deorang ada sampai hari Ahad. Cikgu pun terkejut. Hurrmmmm!!! Maybe kakak & abang PC datang dari jauh kot. Nak jumpa adik-adik. Kami sampai disambut dengan budak asrama nak pergi ke Masjid solat Jumaat. So, pepandai la pergi ke asrama jumpa Puan Pengurus Asrama, dapat letak beg-beg semua dalam surau, pasang banner & sediakan peralatan semua. Tunggu ketibaan adik-adik SPM. Wowww!!! Tak sabar. Ada yang datang awal. Nampak tak?? Banner kitorang besar gedabak dekat luar dgn dalam dewan. Haaaaa!!!!


Malam. Team Asrama 150 pelajar.
Ada yang balik kg. Ada urusan

Haaaa!!

Selesai Hari Pertama
Kita post-mortem & present acara esok
Selfie! Balik asrama. Tidur. 

Hari kedua. Cik Ina sepat berjalan-jalan di Muzium Pasir Salak. Membawakan Cik Riya kita yang tak pernah sampai ke Perak. Bagi dia semangat Dato' Maharajalela dengan si Puntom. Mana tau boleh bertemu jodoh disini. Tapi, hampa!.


Cabut dari KEJUARA sebentar.
Tahu yang Faz pasti boleh handle.
Adik didik siapa? Ye!! Betul.
Hikss!!
Cik Ina sampai sek, tengok slot pagi selesai.
Kan dah cakap, Faz boleh!!

Faz boleh!! Yehaaa!!. 

Sebahagian daripada hati Kejuara

Okay ! Semua. Mari-mari!. Jom bergambar.
Buat kenangan. 

Dekorasi dewan SMK Maharajalela. Tiptop!!

As usual. Hari ketiga! Selesai program pagi, majlis penutup. 

Thanks YB. 

Banyak yang Cik Ina lalui sepanjang bersama KEJUARA.
Tiada kesedihan melainkan kegembiraan.
Tahu apa yang menggembirakan Cik Ina??

Bila mana, adik-adik Cik Ina masih menganggap Cik Ina ini sebagai felo pemantau KEJUARA sekaligus kakak yang mereka kenali. Itu dah cukup adil buat Cik Ina. Agar ingatan itu sentiasa utuh dalam kalangan team KEJUARA sendiri. 

Jiwa KEJUARA disini

Sekalung Penghargaan diucapkan kepada:

Ahli Dewan Undangan Negeri, Kampung Gajah
Great Vision Publication
Amaz Setia Entreprise
PMUKM
Kolej Tun Hussein Onn
Tuah Tekali Transport
Kiosk-Kiosk Kolej Tun Hussein Onn
Sek. Men. Keb Dato' Seri Maharajalela, Kg Gajah

Kenangan, sampai sekarang Cik Ina bina kenangan dengan team KEJUARA. Mungkin sebab KEJUARA ini bukan didendangkan sentiasa macam program lain, jadi dia macam ada tak ada orang tak hairan. Tapi, pada Cik Ina ia harus dikenang. Rindu dengan KEJUARA sampai ke hari ini. 


Bye-bye adik-adik SMK Maharajalela. Cik Ina sentiasa ada di CL.


Thanks!!! 

KEJUARA. Always in my heart. πŸ’“


Monday, 12 June 2017

:: Interview MEP Sesi 2017/2018::


:: 9 - 10 April 2016 ::

Sesuatu yang bakal dirindui

Ada ni hahhh!! Tak ada kemana, ada dekat UKM. Tengah jadi fasilitator untuk mencari bakal-bakal MEP yang layak untuk diangkat menjadi MEP tahun hadapan. Eh! Sesi hadapan laaa!! Tak ada lah tough sangat. Cuma nak melihat kebolehupayaan bakal-bakal ini di dalam melontarkan pandangan, team work bersama dan yang paling penting 'boleh kehadapan'. Tapi rasanya semua boleh kedepan. Cik Ina jela yang duduk belakang jaga masa. Hikss!!!πŸ˜› .

Cik Ina join belakang-belakang jela. Yang banyak lead pun Felo Kanan Hidir & Felo Kepimpinan Zety. Dalam UKM Confession, ada yang cakap Kolej Tutttt* (yang pasti bukan Kolej KTHO la ye), dia cakap "pilih MEP tu sebab MEP tu kawan felo, tali barut felo, kaki mengampu et al. Uisshhhh!! Kalau felo kolej kediaman yang lain Cik Ina tak tahu la. Tapi kalau di KTO, kita menjelaskan secara terperinci tentang modulπŸ’ͺCara pemilihan MEP yang agak detail setiap inci kedetailannya. Almaklum la, Timbalan Pengetua KTHO orang kuat UKM. Lagi la kena pilih rigid-rigid sikit. Jangan main-main dengan KTHO ye!! Hahahaah.
.

Okay. Untuk sesi 1, kita memilih 40 orang pelajar yang meritnya dalam kelompok 40 merit dan keatas. Bengkel diadakan untuk mengenalpasti pelajar yang berpotensi. Bengkel dikendalikan sepenuhnya oleh barisan Fefelos Meletop KTHO seramai 10 orang. Dalam bengkel tersebut, terdapat beberapa modul yang dilaksanakan. Sebelum terlupa, pelajar yang terpilih menyertai bengkel ini akan diberikan surat jemputan kerana terpilih. Matlamatnya adalah untuk mereka rasa dihargai & yakin bahawa mereka layak. Kalau sebelum ini kita guna cara, "siapa nak jadi MEP & PC, sila isi borang", so kali ini kita ubah terus. No more tradisi-tradisi. 😝😝

Bengkel Pemilihan MEP & PC
.
Then, bila bengkel dilaksanakan. Kita akan lihat pelajar yang kesemuanya mempunyai potensi. Tapi yang bestnya tahun ini, penghuni lebih berminat untuk menjadi MEP daripada menjadi PC. Wowwwww!! Cik Ina banyak impress okay. Hikss!! Takapa. Saringan kedua adalah sesi interview!!
.
Markah untuk sesi 1 dan sesi 2 dicampur!.ᐘᐘ
.
Di dalam sesi interview, no more soalan-soalan cliche yang menyoal "awak lebih berpihak kepada yang mana", 'kalau awak diberi pilihan, awak akan buat program berimpak yang bagaimana' et al. Soalan kali ini lebih kepada uji minda. Ewaaahhhh!!! Terujinya rasa. Soalannya adalah "Sekiranya awak diberikan RM1. Apa yang akan awak buat?".

Team rilex

Selesai. πŸ‘
.
Bila dicampur tolak darab dan bahagi. Terdapat saringan ketiga iaitu interview bersama Dato' Pengetua & Timbalan Pengetua bersama felo. Haaaa!!! Tengok! Ingat mudah nak mencari dan memilih yang layak?? Bila dah pilih kena pulak melihat kepada faktor & aspek yang lain. Cuma kali ini, Cik Ina rasa pemilihan sangat sistematik, tersusun & teratur serta adanya kejituan dalam memilih. Makanya, tak boleh la orang confess, MEP yang tu dipilih berdasarkan dia rapat akrab dengan felo, MEP tu kaki ampu, MEP itu sana sini. Hahahah!! Tapi, kolej lain Cik Ina tak tahu. Sebab setiap felo kolej kediaman ada method pemilihan masing-masing sebelum saringan akhir oleh Pengetua & Timbalan Pengetua. 

Okay. Bagi mereka yang terpilih menjadi MEP, tahniah. Namun bagi mereka yang tak terpilih dilantik secara rasminya untuk menjadi PC a.k.a Pemudah Cara untuk Minggu Mesra Mahasiswa. Alaaaaa, adik junior tahun 1 nak masuk. Jadilah kakak & abang-abang fasi. Ewaahhh!!! Itu pun seronok okay.

Yehaaaaa!!!

Finally, selesai Interview!πŸ‘‹

Sesi Interview bersama Dato' Pengetua

MEP pun telah dilantik selepas Watikah Perlantikan tempoh hari. 
Selamat Bekerja sebagai Majlis Eksekutif Pelajar Kolej Tun HUssein Onn sesi 2017/2018.