Tuesday, 14 March 2017

:: Cek Mek Molek ::


😋😋

Yehaayyy!!! 

Yang banyak tu Cik Ina yang buat, Dila buat 3 je.
Macam-macam bentuk ada.
Sukaaaaa!!

Kali pertama menyediakan Cek Mek Molek dengan bantuan penuh oleh Puan Dila. Yang proses banyak pun Puan Dila. Eh!! Motif panggil dia Puan pehal?
Ahh!! Ini kali pertama menjadi Cek Mek Molek Cik Ina.
Akhirnya molek juga.

Bahan-bahannya mudah didapati.

Ubi keledek
Tepung Gandum
Garam
Gula

Nak buat pun senang je rupanya. 
Step1. Haruslah direbus ubi keledeknya itu sampai empuk. Sambil-sambil tu masukkan garam sedikit demi sedikit sampai ada rasa. 

Step 2: Lecekkan ubi yang direbuskan tadi sampai betul-betul lecek. Eh!, betul ke ayat diatas. Ahh, ikut jela. Janji faham & boleh buat lagi. 😆.

Step 3: Masukkan tepung gandum, sikit-sikit then lecek kembali ubi tu sampai tak melekat. Ini petua Dila bagi la. Sambil-sambil lecek tu sambil tengok TV. So, rasa lagi mudah je nak buat.

Step 4: Uli bulat-bulat. Isi gula then betulkan ikut suka hati engkau la, janji ada joren hujung-hujung cek mek tu. Katanya!! Then goreng.

Step 5: Siap!!! Jom makan.

Okay!!! Dah ada feel dah nak buat kuih-kuih. Lepas ini nak buat apa ye?

Kita mula yang simple-simple dulu ye. 💓

No comments:

Post a Comment