Friday, 30 October 2015

Pangkor : Part II


:: Expedisi Jelajah Pangkor 1.0 ::

Well, hari ini BFF Gedik's tak mandi-mandi dah. Kali ini BFF Gedik's nak pusing-pusing Pulau. Mana tahu kot-kot la boleh jumpa something special. Haha!! Tapi memang banyak specialnya pun. Harga bebbb!!! Murah tahu kalau beli terus dari kilang. Kalau beli dekat Lumut, mahal la jugak. Kitorang kan bajet. Nak beli pun harus membuat perbandingan harga dengan jayanya ye.

Pukul 12 PM, checkout. Cari makan dulu ye. Tengah dalam selimut tak rasa lapar. Hah, itulah namanya nikmat tidur ye MLA. Faham tak ni? 

Say Bye-Bye
Kenapa ye, mesti kena tangkap photolicious dekat signboard resort tu?? Itu sebagai penanda kepada kita pernah sampai. macam tu ye? Orite!! 
Rojak 
Puyuh goreng
Patut la orang cakap makanan dekat Pangkor kurang. Hurmmm!! Hurmmm!! **sambil angguk-angguk kepaal tanda setuju. Tapi, belasah jela labu. Janji makan. Karang perut sebu payah la pulak nak melaksanakan expedisi Jelajah 1.0 Pangkor. 

Sewa van Pink RM70
Kalau MLA nak jelajah Pangkor hari Sabtu, boleh la dapat RM60, tapi kalau nak berekspedisi hari Ahad, memang bayaran RM70. Ahh, tak kisah la. Okay dah tu. Lagipu kitorang 4 orang. BFF Gedik's. Hahaha!!

Ekspedisi 1
Kilang Satay Fish

Takat duduk dalam van. Jerebu. so, abg driver bawa terus pergi kilang jual macam-macam tu la. Belacan la, ikan masin la, jeruk la. Apa la. Photolicious?? Ahh, tak sempat nak ambil. Lagipun ada tester beb. Cik Ina tempatnya dekat tester tu je. Hahahaha. Ada la belikan untuk staff KTHO, Pengetua Dato, Bebudak KTHO dan anak buah. Alah, deorang kalau nak lebih beli la dekat Lumut. Hahahaha. Macam tak biasa pula beli belacan dekat Lumut. Kikikiki.

Ekspedisi 2
Galeri Pangkor

Okay! Sejarah? Memang kena dengan jiwa. Yang ini banyak photolicious yang Cik Ina tangkap. Tapi masuk mana yang Cik Ina rasa berbaloi-baloi untuk ditontonkan. Ewahh!! Dulukan ejaan "Kuala" bukan macam tu, tapi di eja "Qualla". Hamboii. Ejaan dulu-dulu lagi extreme dari sekarang. Setakat "awa ta quad" tu biasa je!! Hikhikhik.

Sejarah kitorang A+++
Tulisan tangan Al-Quran
Percayalah. Cik Ina memang respect betul sesiapa yang boleh menulis sebegini. Dulu. Tulisan Jawi masa sekolah Agama Rakyat (Sekolah Agama) rasa macam bersungguh-sungguh gila nak pastikan boleh menulis. Dah la cantik. Boleh dibaca.. Wowww!!! impress betul la. 


Hasil tangan 
peralatan lama
 Siapa ada lesung batu yang berat tu? Ye! Rumah Puan Emak ada la yang tu, yang tu, yang tu. Hahaha *jari tunjuk apa ada*. Dulukan Cik Ina pernah la merasa kukur kelapa guna yang tu. Hah yang atas tu. Sebab takut guna mesin kelapa, takut kena tangan. 
Lagi best tau pakai pengukur kelapa tu. Tetiba rasa macam wanita dulu kala!!

Agaknya sekarang berapa nilainya?
Cik Ina dengan Cik Dayah dok sibuk cakap ooo yang ini pernah ada, yang ni ada. Yang ini tak ada.Hahahaha. Kecoh je. macam la orang lain tak ada. 

Bertambah gigih nak check apa ada
Ekspedisi 3
Tokong Fu Ling Kong

Bom!!
Hahaha!!! Walaupun tak faham apa-apa. Tapi buat-buat faham. Masa inikan, Cik Ainur je yang dapat tengok dragon fish. Kitorang kengkonon tengah nak bergambar. Cisss!!
Cik Ainur cakap, dragon fish tu lagi besar dari Cik Ina. Uishshhhh!!

Tuan Blog

U.S
Tak ada tengok apa pun. Duduk depan ni je. Lepas tu, cari keychain ke magnet fridge ke. Ahh, jadi la. Jom la abg, kita pergi destinasi seterusnya. 


Ekspedisi 4
Kota Belanda
Belanda di Pangkor

One more time

Ini baru betul. feel sangat. Yang dekat belakang tu, hasil tinggalan la. Terus dijadikan kawasan tarikan melancong. Wohooo!!!

Walaupun musim jerebu masa ni, tengok ramai je yang buat outdoor activities. Aisshhh!!!
Tak apa la, janji jaga kesihatan okay! Tak nak sakit-sakit. Akhirnya, selesai sudah ekspedisi kitorang. memang awesome. Sekali pusing dah boleh mengkhatamkan 1 pulau. Hahahah!!!

Rasanya BFF Gedik's semua enjoy. Sebabnya, 
Kitorang dah aim pulaulain pulak. Hahahaha!!

Okay. harap-harap terlaksana lah ye!!

Till the, Bye MLA. 

No comments:

Post a Comment