Monday, 24 November 2014

:: Kisah Hati 17: Heart, Let Me Hold U::


:: MY Heart ::

Yess, My PROMISE
"Sebaik-baik rancangan itu, datangnya dari-Nya"

Kan? Kadang kita dah berjanji baik punya. Okay Set Ina, kita jumpa petang ni. Lastly, macam-macam halangan, hujanlah, ada tetamu datang rumah la, nak kena bawak Puan Emak ke Teluk Intan la. Uissshhh, itu la pasal. Kita merancang, Allah juga yang tentukan.

Tapi bukan itu yang Cik Ina nak story telling, tapi nak story tentang "hati". 

Ye, HATI (dah capital + bold pulak, nak beri penegasan la tu ye)

Percaya tak, kita pernah berkasih dengan dea, lastly dea kahwin dengan orang lain. See. Allah dah tentukan. Tak payah nak teroyak air mata darah aih. Dea memang bukan jodoh kita. Entah-entah, jodoh kita orang yang paling hampir dengan kita. Takpun, jumpa selisih tepi jalan pun boleh jadi itu jodoh kita. Wohoo, scary gila. Tapi, dah nama jodoh kan?

HATI Cik Ina, haruslah dijagai dengan baik. Almaklumlah,hati Cik Ina ada 2 okay. (hakikatnya ada 1 je,miahaha). Tentu ada 2. Kalau tanya Dr, dia akan jawab 1, tapi kalau tanya Cik Ina, jawapannya 2 la.
 
1= Hati Besar
2= Hati Kecil

Hati besar ini namapun  besar, selalunya sifat negatif tu banyak la. Riak, takbur, hasad, dengki belaka semua ada. Lengkap package orang kata.

Hati kecil tu pula, bila dia bersuara, kita confirm akan sentap 24/7. Tapi tak apa, sifatnya jujur, amanah, tabligh, fato'nah belaka la. 

Dulu, bila hati dipermainkan, selalu menyalahkan sekeliling. blaming surrounding
Tapi bila semakin meningkat kedewasaan ini, namungkin lagi nak salahkan orang lain, tetapi salh itu jatuh dibahu Cik Ina sendiri.

Hati!
Bila dipermainkan, sakitnya bukan kepalang. Rasanya dunia ini tidak indah seperti yang dikhabar,
Namun, bila manisnya itu dirasai. Oh, dunia.

'Itu kisah dulu, kini!!
Kita tutup KISAH HATI dahulu, kita buka lembaran baru.
Kita cipta hati nan baru, putih dan suci.
Mari kita corak lukisan baru diatas kanvas hati itu.'


Tinta bicara,
Hati kecil Cik Ina


No comments:

Post a Comment