Monday, 27 October 2014

:: STORY 5 : Ke Klinik HAIWAN ::


:: Nabi kan suka KUCING, MUEEZA nama diberi ::

Apapun, ahmeeoww tak diberikan nama-nama sedemikian lantaran beliau hanyalah kucing liar. Kalau boleh nak letak nama pungut je, tapi nampak zalim pulak nama tersebut. Selepas beliau beranak pada 16 Sept (anakmerdekaoii), Cik Ina ambil keputusan untuk pulang seketika ke UKM memandangkan ada urusan yang tergendala. Sekarang, Alhamdulillah, dah setel.

Balik semula ke kampung tengok-tengok mata beliau bernanah dan berlendir. Ohh sakit mata. Kesian kau Ahmeeow, takdak sapa nak bawak ke klinik. Kucing-kucing Cik Ina sebelum ini kalau sakit, deme boleh survive sendiri, namun berbeza dengan ahmeeow.

Okayy!!

Makanya, satu hari diperuntukkan untuk membawa ahmeeow ke klinik haiwan. Konon nak pergi klinik kerajaan (ada ke?), dah tak jumpa arah. Cik Ina ambil keputusan untuk pergi klinik veterinar swasta (hah,swasta lagi tu kome oii). Bayangkan, tak pernah dibuat pergi klinik haiwan, sejarah. Sejarah.

Dapat tahu klinik ini pun dari kawan sekolah.

Marah ropenye Ahmeeow bila kata nak ke klinik
Apa maknanya tu kalau dah tak nak keluar kereta? Protes le tu. Diam je duduk bawak seat tu. Muka beliau memang tak puas hati. Tapi apa nak buat, memang kena bawak pun. Mata makin teruk tengoknya. Bukan apa, anaknya pun dah berjangkit-jangkit sakit matanya. Salah siapa tu?


Klinik Haiwan di Teluk Intan, Bandar Baharu dekat dengan bustand Teluk Intan
Thanks Dr Radha!! Superb okay! Siap bagi instruction bagai. Siap bagi gift  lagi tu. Tak menahan. Katanya suruh bawak ahmeeow kesini bila dah sihat matanya. Untuk bagi ubat bulus-bulus plak memandangkan sekeliling mata ahmeeow dah hilang bulus-bulus. Miahaha. Kelakar pulak tengok muka ahmeow la nie.


RM45 only
 "Dr Radha :"U mahu cecair atau pil?"

Hohoo, haruslah cecair. Senang okay. Kalau tak nak makan, ngangakan mulut deme seluas-luas alam, hah, sumbat. Tapi Alhamdulillah la. Deme suka makan makan ubat. Tak susah. Dalam duk sembang- sembang dengan Dr Radha ni, Cik Ina siap tanya lagi boleh ke nak di 'kasi'kan Ahmeeow.
Hamboii, siap nak memandulkan ahmeow, patutlah beliau presure je mukanya. Tak nak IKUT.

Tapi bila tengok dengan mata kepala sendiri ada seekor kucing kat luar bilik ni kena bedah, buang peranakan. Hoii, tak sanggup weh. Kesiannya. Ahh, biarlah ahmeow nak pregnant pun. Tak sanggup nak bedah-bedah bagai ini.

TAK SANGGUP. Bagi makan pil 3 bulan sekali pun aku tak sanggup. Biarlah. 


Ahmeeoww's family after 4 day
Alhamdulillah. Lepas 3 hari nampak kesan. Anak-anak beliau Elsa,Anna,Kristoff,Olaf makin sembuh lepas makan antibiotik, selesema dan demam. Ewahh! Mata ahmmeeow pulak boleh bukak.
Harap-harap lepas ini tak sakit-sakit lagi.
Memandangkan Mak Yang pun dah beli big cage , namun deme tak suka.
Bhahaha, tetap nak freedomsambil bersumo antara satusama lain. Miahahaha.

So, Sapa-sapa yang ada masalah sakit mata, selesema, demam, gatal kus-kus (kucing la bukan MLA okay), bawak-bawak la pergi klinik ye!!

2 comments:

  1. sis...ade no tlefon klinik tu x? thanks

    ReplyDelete
  2. sis...ade no tlefon klinik tu x? thanks

    ReplyDelete