Friday, 24 October 2014

:: STORY 4 : GUNUNG LANG'S EXPEDITION ::


:: Unexpected journey ::

Yohoooiii MLA. Selang seminggu nampaknya kan! kan! Macam segan-segan je nak bukak MyLittleAdore ini memandangkan jarang sesangat. Almaklumlah. Semenjak internet pun tak ada (telah menterminate berokben) atas alasan walaupun dah bayar line macam cekadak! 

Hohoho. Bila rasa macam dah tak ada arah saja duduk dekat UKM tu, pulanglah kembali Cik Ina ke kampung halaman dengan penuh kegembiraan tiada galang-gantinya. Dah dirancang, tapi sajalah cakap tak rancang dah kenapa?), mereka beramai-ramai kata:

 "Jom, Gunung Lang. Nama je orang Perak tapi Gunung Lang pun tak tahu".

Lagi sakit hati adalah

> Gunung Lang itu laluan utama Cik Ina nak pergi kerja masa dekat Ipoh dulu. Cisss!! Boleh tak tahu. Argghhh!! Nampak sangat kehidupan zaman remaja dihabiskan dengan pergi kerja balik kerja. Argghh, menandakan bahawa No Life ..Miahahaha!! <


Memandangkan semua orang tertanya-tanya apakah yang ada dekat Gunung Lang itu, makanya kami beramai-ramai muafakat menjadikan destinasi Gunung Lang sebagai destinasi menghabiskan masa di samping memperabihkan duit. Miahaha.


See??
Tengok saja dah tahu dah pemandangannya yang cantik. Makanya, kalau sesapa nak datim release tension or others yang berkaitan dengan jiwa dan perasaan. Majukan lah diri anda ketempat-tempat sebegini. Nescaya, akan adanya perubahan ketara. Tak banyak mungkin sedikit. Yang pasti, anda release!!!

Thumb up untuk kehadiran Cik Ina dan keluarga
Sejarah tercipta bila datang ke tempat macam ini dengan keluarga. Tak nye asyik-asyik pesta buku, shopping mall, air terjun, Teluk Batik, takpun ke Sg Buloh. Moh le kita memperjongketkan diri kita ke tempat begini pulak. Tak gitu Puan Emak oii??Miahaha.

Me & niecesssss
Hoilahai weh oii, anak buah pun dah besar panjang belaka. Dulu-dulu ya amat kecik, sekecik tapak tangan Cik Ina je. Perkenalkan KakLong Anje, Kakak Puteri dan Intan. Dedeme ni bukan boleh berpisah tiada nampaknya. Kalau beli barang, mesti kena semua sekali dapat. perghh!! Mendapat le nampaknya.



Menarik. Gazebo.
Bayangkan! Mohon bayang ye. Bayangkan deme sebijik kete lagi tu boleh sesat (walhal aku pun sesat), Cik Ina duduk-duduk di gazebo ini sambil berfikir. Elok jugak kiranya ada gazebo satu depan rumah, tapi nak letak mana?

While waiting them

Cik Ina takdak pulak masa kecik dulu ingke sangatdengan park cenggini. Tapi kalaukan KakLong, Intan, Puteri. Mana saja ada taman, wajib main. Haissshhh! tak faham MakChik kome tahu tak.

Belah sananya
Kalau nak ke belah sana, kena naik feri yang disediakan. (Cik Ina tak tahu le feri ke atau bot). Kena bayar ye. Dewasa RM3, kanak-kanak RM1.50. Untung-untung. Tak jauh pun. Ala, nama lagi kawasan lombong. Tapi percaya la. Tasik ini tak berbau pun. TAK BERBAU. Okay!
Kami di sebelah tasik
Sampai ke jetty sebelah sana terus kitorang ke tepi tasik. Nak bagi makan ikan. Hoimakekau. Ikan deme, MasyaAllah. Besar nak die. kot. Dea punya nganga, ngalahkan nganga seekor beruk yang kelaparan (dahakukenapa?).

Siapa adik, siapa kakak?
Puan emak nak bergambar dengan bunga. Layankan ye! Almaklum le tak cukup dengan bunga orkid kat rumah, beliau nak angkut pokok bunga nie sekali balik. Ewahh-ewaahhh puan emak ye. Gambar-gambar seterusnya sangat banyak sehinggakan Cik Ina membuat keputusan tak payah le nak share  lebih-lebih. Just MLA imagine saja, kalau dah nama pusat rekreasi, apa ada selalunya? Hah betul-betul. Taman, gazebo, pemandangan et al. Uwaaa!! Bagus-bagus.


Nak balik ke jetty semula. Hujan lebat gila arghhh

Memandangkan tengah kitorang jalan-jalan tadi pun dah renyai-renyai. Naik je feri tu terus hujan. bederumm . Hamboi! Memang lebat oi. Tapi syok. Sambil tu layan keropok dalam kereta. Ingatkan bila dah hujan lebat tu, balik rumah terus. Ohh NO okay! Kan kata Cuti-Cuti Tak Dirancang. Haruslah menjongket jauh-jauh lagi. 
Dedeme nak ke Kuala Kangsar. Makanya terus masuk highway. Dalam 20 minit. Ohh!! Welcome to Kuala Kangsar. Puas berjoli dan memperabiskan duit yang tak berapa nak banyak tu di Lembah, balik le kerumah. Hohoho!!! itulah percutian tak dirancang. Tapi tak buang masa.

P/S: Hujung tahun ke Langkawi. Tapi Cik Ina dah pergi!!

No comments:

Post a Comment