Wednesday, 15 October 2014

:: STORY 3 : CARS ::


:: Kenapa orang nak mengukur kekayaan orang dengan kereta yang dipandu? ::

Marilah ye MLA kita sama-sama memaksa medula oblongata  kita berdenyut-denyut laju memikirkan persoalan kajian tersebut. Dulu masa kecil-kecil selalu terasa hati. Bila hujan Cik Ina tunggu hujan reda sikit, kayuh basikal sambil berpayung ke sekolah. Bila tengok kawan pergi sekolah, bapa deorang hantar naik kereta WIRA, jelessss gila!! Hahahah!! Bebudak sangat.

"Mengapakah ukuran itu terletak pada kereta yang dipandu?"

Jadi, bagi Cik Ina yang hanya menjadikan Mr Red sebagai kenderaan utama selain public transport ini tak kayalah. (ohoiii, memang betul!!). Namun begitu, Cik Ina tidak bersetuju dengan kenyataan kaya=kereta=pekerjaan=jenama !! Argghhh, persetankan semua itu. Almaklumlah, tinggal Cik Ina dan busu je yang tak punya kenderaan. Mengharap belas ehsan kakak untuk tumpang balik, takpun, menapaklah duduk dekat KL Sentral tunggu ETS ke Tapah Road. Apa ada hal!!!. Janji dapat balik Changkat Lada, esok masak ikan keli gulai tempoyak! Nikmat dunia oiiii.

International VS domestic

Dulu Cik Ina tak faham, kenapa orang sibuk sangat bila balik kampung tayang kereta baru sambil hon pin-pin-pin duapuluhtiga kali. Bayangkan, dari simpang tu dah dengar bunyi hon kereta. Sekarang dah meningkat dewasa, dah mengerti sangat rasanya. Hanya mampu senyum manja-manis sambil cakar sampah dekat laman.

Sememangnya MYVi dihati

Bila lalu je sebelah MYVI KUNING mesti cakap " hah, jom masuk. Jangan malu-malu". Bhahaha. Hasad sungguh.

I HEART Malaysia


Hah pilih-pilih. MLA nak pakai kereta apa. Memandangkan raya 2014 semua ahli keluarga kami ada (ohhh, tak p beraya pun.Orang datang sampai raya ke-7, nangissss!!). Kalau MLA, lebih prefer nak pakai kereta macam mana? Memandangkan keluarga Cik Ina bekerjaya. Mereka memilih kereta jenis mampu milik. 

"Ahh, tak kisah la Saga AJE pun, janji ada kenderaan nak ke sekolah"

" Ohoooi, nak pakai meriah sikit. Al-maklumlah, anak dah ramai."

"Jenuh dah pakai kereta Malaysia, moh try test luar oversea pulak. Jalan jauh kot."

Kalau MLA nak tahu, tiap kali balik kampung. Tak kiralah cuti perayaan mahupun cuti biasa dan luar biasa cutinya. Kemeriahan itu terasa bila tengok dekat laman rumah penuh dengan kereta adik-beradik. Bukan keluarga Cik Ina je, keluarga jiran-jiran pun kompem meriah. Hah, masa tu adalah sesi-sesi "ramah-tamah" ye MLA. 

MLA nak pandu kereta apa??

Kalau Cik Ina nak pandu MYVI atau HONDA JAZZ. Aummm!!

Ohoooo!!! Kasi Aummm sekali



Auuummm!! Auummm!!
Persoalannya: sampai sekarang Cik Ina tak pakai kereta. Adakah kerana Cik Ina miskin?? miahahaha.


2 comments:

  1. keje dlu baru pikiq nak beli kete ke kete kebal or kete lembu..hahaha
    fokus abis kan blajaq dlu..
    cik red ngan cik lc pon boleh jalan jauh..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal...mr red dah sampai kedah, perlis, shah alam, selangor, kl, putrajaya...tak lupa usm, pulau pinang, miahahah..
      Klu ke selatan pulak, klu lepas mmg mencatat sejarah le tu

      Delete