Sunday, 6 April 2014

~~ Birthday?? Who's.. ~~



Yess !! It's ME .

Baiklah MLA kan 'MylittleAdore" . Confirmlah tak boleh nak wish - wishes bagaikan . Sesiapa pun tak kenal empunya nama Zurina Saidi ini . Dedulu-dulu lagi aku memang tak akan sambut-menyambut. Alkisahnya Ustaz aku dekat sekolah Menengah dulu cakap macam ni ' Hari ini hari jadi saya , tetapi saya sangat sedih '. Kata Ustaz tu . Kawan kelas aku tanya balik , 'kenapa lah ustaz nak sedih , seronok apa kawan buat birthday party , baling-baling bedak , campak telur '. 

" Ustaz sedih sebab usia ustaz semakin hampir menuju kearah kematian . Mungkin sedepa je. Mana ustaz tahu . Lagipun , sambut hari jadi ini tak sesuai dengan baling-baling tepung , tepung tu buat makan , lagipun perkara yang paling jauh dan sukar kita nak dekati adalah USIA . Usia itu semakin jauh , masa depan makin dekat , Ajal makin hampir . Itu yang ustaz sedih . Kalaulah ustaz dapat bacaan Al-Fatihah dari kamu semua , itu mungkin hadiah yang terbaik untuk ustaz. "

Oleh itu , setiap kali 1 April berlaku , aku BAHAGIA sangat . Usia aku meningkat , Allah memberi aku peluang untuk menikmati nikmat yang maha banyak di dunia ini . Namun , aku tetap dapat wish daripada kawan-kawan sekolah , kawan Changkat , kawan U , uwaaaaa !! sentap. Hadiah pun dapat , nyanyian happy birthday to you  pun dapat . Siap request  lagi . Mie nyanyi la lagu hari jadi . Hahaha.

1 April aku mulakan dengan bacaan Yassin berserta surah Al-Mulk aku sedekahkan kepada Nabi Muhammad SAW , para syuhadah , sahabat baginda , kehadapan arwah abah agar ketenangan itu menjadi miliknya , agar segala dosa silamnya terampun (bukankah doa anak itu doa yang dinantikan), kepada arwah kawanku Jijan , semoga dia juga dalam lindungan Allah . Bahagian dia kita tahu , bahagian kita ? Wallahualam . Kepada Maria , kawan sefasa . Meninggal juga akibat sesak nafas mungkin .  ( Satu minggu dua berita kematian aku terima, MasyaAllah). Innalillahiwainalillahirojiun. Semoga Allah menerima bacaan aku . 

Doa kepada diri sendiri juga tidak aku lupakan.

Seringkali doa yang meniti dibibir tidak lain keampunan dariNya , kekuatan iman , perjalanan kami di dunia ini dengan penuh keberkatanNya , tidak lupa juga laluan tesis aku . Semoga segalanya dalam limpah rahmatNya. Amin.


Semalam 5 April 2014 , aku melangkah dengan penuh keinginan . Orang nak belanja wayang 'Captain America ' . Yehaaa !! Sapa taknak betul tak ?. Kalau dah orang sorong bantal , aku pejamkan le mata . Hahaha. Makasih ye Kakmi . Mungkin sebab perasaan dan hati kita ini sedang berperang dengan tesis , kita perlu mengosongkan sebentar ilmu berkenaan tesis ini. So , here we are.  Metro Kajang je. Kikikiki.

Thanks Kakmi dan Makrang
Selebihnya bintang jula-juli , Majalah Dara + NUR memang tiap-tiap bulan aku langgan , Bantal muntut untuk my butt la , sakit tulang-temulang aku ni duduk lama - lama atas kusi belajar , mau kematu tahu . Argghhhh , aku bukan cari yang mahal - mahal . Lagi murah lagi aku suka . Hadiah untuk diri sendiri . Nak tunggu orang bagi , memang lambat lah . 



Me & KakMi
excited nak tengok captain America.


Aku bukanlah diehard tengok wayang ni , tapi sekali sekala layankan saja kepala ini . Oleh itu , aku nak rate kan Captain America 4.5 out of 5 . Hahaha , tapi Iron Man aku bagi 9.9 out of 10 . Sebab aku lagi admirer  Mr. Stark . Nampak mainannya dekat situ . Tak ada apa sangat !! Tapi sajalah nak share sesuatu yang terjadi dekat aku . Dalam masa kita diuji , kita sendiri perlu menguji keterujian yang ada . Haha !! Ayat tak boleh belah . 

Balik petang tu , rasa sunyi je hostel ni. Aku pulak naik seram . Yela , aku bukan boleh duduk sorang-sorang , sunyi pulak tu . Otak mesti fikir benda bukan-bukan. Makanya , aku nak siapkan proposal onenightstand aku , hantar hari Isnin dekat pengerusi rancangan Dr Siva , pergi mengadap Dr baru , dengar teliti apa yang beliau mahukan , lepas itu nak balik kampung . Aku nak rehatkan minda dan otak yang makin berserabut dengan masalah tesis yang asyik tanya "Apa masalahnya, So What Zurina? Awak rasa itu masalah?". Hah , itu je ayat yang Dr Dr Dr dan Dr tu tanya dekat aku . 

Aku nak balik kampung . Tengok HBO lagi best !! Nak makan pun boleh banyak. Yehaa!!


' Alhamdulillah Allah , syukur atas helaan nafas yang Engkau berikan ,
Allah Maha Mengetahui dan Adil kepada HambaNya yang khilaf ini , 
Syukur atas anugerah yang Engkau taburkan ,
Alhamdulillah .

It's ME,
Zurina Saidi.

No comments:

Post a Comment