Wednesday, 2 October 2013

~ Bila aku terjatuh cinta dengan HM Tuah?~~


~ Amboii ko Adik Ina oiii~

Cisss, permulaan mukadimah saja sudah menunjukkan betapa aku mengkagumi beliau yang aku panggil Dr HM Tuah. Siapa kenal beliau? Apa? Buah hati? Kekasih gelap? Amboii ko melampaunya. Cukuplah sekadar menjadikan beliau sebagai idola kecil  besar anda ye. Sila jangan menyimpan perasaan yang berlebihan kepadaa beliau. 

    
Ini baru sikit yg berada dekat UKM, ada yg hilang, ada yg kena pinjam dll. 
    Mengapa aku admire beliau?? reason concreate please? Ala, sebenarnya kesukaan aku terhadap daddy (pang bg penampo seliang, berpinar biji mata aku)... bhahaha. Kecintaan aku adalah dari dahulu lagi. Mungkin sebab hanya beliau sahaja yang aku nampak. Acecehh!! Ala, biarlah sebab musabab kesukaan aku terhadap beliau menjadi satu memori yang hanya aku seorang yang tahu.


Rasanya novel, buku, majalah yang ada berkaitan dengannya semuanya lengkap dalam simpanan aku. Tapi yelahkan, bila member datang bilik.. " Ina, nak pinjam".. Hah, sampai kesudah kot aku tak dapat balik. Biarlah!! aku sedekahkan milik kesayangan aku kepada mereka. Dushhh!! Sila jangan cakap"orang yang baca buku motivasi beliau mempunyai masalah ye". Tak semua. Okay!! Aku ya amat gemar sebab penyampaiannya tersangatlah simple word but a lot of meanings. Alkisahnya, bila pergi aja kedai buku POPULAR, mesti pergi ke rak motivasi. Acane lah aku boleh terpedaya. 

     Okay!! Fine. Ahmad Saidi's daugther memang hobi mengumpul koleksi buku-buku ni. Kalau korang pergi rumah, mesti korang terpesona tengok rak buku sampai 10 bijik. Semuanya tentang BUKU. Korang takakan tension kot. Kalau yang minat membacalah.

Rak Datin Lijah aka mak
Mak punya rak buku penuh dengan buku agama-agam, Haji dan Umrah, Buku Solat dll. Kalau berjimba dengan mak ke Manjung, mesti pergi kedai POPULAR and then cari buku agama mak. Lagipun Alang memang langgan Majalah Solusi dan Al-Ustaz. Ayoooo!!! tersangatlah banyak bila tiap-tiap bulan akan sampai.

Rak Alang
Rak Alang penuh dengan buku omputih. Ayooo!! tersangatlah teachernya. Ada buku Harrypotter bersiri, novel cinta-cintun edisi omputih punya. Adoii, Sila jangan tengok. Mesti tak paham laras penggunaan bahasanya. Sekarang aku sedang berusaha memperhabiskan satu biji novel omputih bertitlekan "NOT WITHOUT MY DAUGTHER". Sila cari dekat MPH mahupun kedai buku berhampiran ye. Asalnya buku ini di ben  di Malaysia ye. Tak tahu nape boleh masuk balik. Alang beli harganya RM 6.90 aje tapi sekarang dah RM49 kot. Cover dah lain. Sila baca sebab ia berkisarkan tentang keislaman. Tak boleh explain lebih sebab jenuh nak fahamkan. 

Rak Adik aka busu
Rak adik penuh sempoi dengan buku cinta-cinta. Tersangatlah sweet 17. Zaman syok sendiri dengan novel sudah berlalu ye. Siap dikodkan. Kini novelnya mungkin sudah mencecah bertrilion-bilion (bhaha, tipu). Walaupun begitu, novel-novel yang ada semuanya pasal kontrak perkahwinan, gaduh-gaduh, lari dari rumah, nama tersangatlah moden baik hero mahupun heroin, tsskkk, memang korang sangat fairytales kan.


Rak buku Anje aka anak buah 1 darjah 4
Aiyyoo!! Rak buku Nabila le yg paling banyak buku. Okay!! Edisi Ana Muslim tersangat
lah banyak. Kawan beliau ya amat gemo minjam. Tapi tak ape deorang pulangkan semula. Siap tukar-tukar buku lagi. okay!! MEMBACA AMALAN MULIA.

Rak buku aku
 Ishh, confirm korang boleh teka apa dea. Yes!! bhahaha (gelak sopan)

     Aku tersangat suka membaca. Kalau di rak buku aku buku HM Tuah sewajibnya ada beserta dengan buku-buku motivasi yang lain ye. Contohnya buku Dr Fadzilah Kamsah, Dr dan Dr yang lain. Amboiii!! Wajib ye kita balut dan barcord kan albukuk tersebut. Semoga dengan itu, aku boleh cari semua. Yang sebenarnya bukan itu sahaja, aku ada majalah-majalah semasa seperti NUR, DARA.com, HIJABISTA, HIJAB.  Okay, itu aja ye. Majalah WANITA belum nak langgan lagi ye. Bhaha.. Eh, kome tau tak, dalam majalah-majalah tu semua ada HM Tuah. Acane tu?? So, dalam masa aku suka menambahkan menyesakkan minda aku, boleh jugak baca selingan-selingan macam tukan. Yehaaa!!!


                 Nanti kalau balik kg, aku nak snap photolicious banyak-banyak dekat rak buku. Baru betul!! bersuluh semuanya. Eh, aku sudah lari topik ya amat jauh sekali.  Aku nak cerita pasal HM Tuah, yang aku melalut rak buku ni apasal? Adoii. 

Apa yang aku nak bagitahu ialah Buku motivasi HM Tuah telah membuatkan "aku berjaya menjadi aku". Kini, aku percaya, aku tersangatlah UNIK. sesiapapun yang bertahta dalam hati aku, percayalah "awak juga teramat unik". Sila beli buku HM Tuah. Yang dah hilang banyak-banyak dulu tu, sila pergi cari semula dekat kedai. Confirm ada. Korang nak jadi UNIK tak?? Hah, Sila baca buku beliau. Jangan baca time ada masalah aje, baca..baca.. Mesti ada sesuatu yang korang akan dapat punya. Tak boleh nak explain sebab tiap-tiap orang berbeza cara penerimaannya. 


       Apapun, dulu time PESTA BUKU 2012 dengan tema BOOKS: WORLD WITHOUT BORDERS, aku tak sempat nak bertemu dengan beliau. Bila buat motivasi dekat sekolah Menengah Batang Kali pun, akutak sempat jumpa. Dekat mana-manapun tak sempat gak. So, aku MALAS ..bhaha. Bila boleh jumpa ni daddy Tuah oiii?? Sila datang UKM. Boleh tak? PLEASE. So, bila U datang sini, boleh la I nak sign burung ye.(dah aku kenapa nak I U I U ni) NAK bawak manilakat besor-besor, sign pun besor-besor. Sila dan Wajib ye sign. (paksa rela). 

Wajib tulis begini..

" dedikasi khas untuk jorenpena Zurina Saidi,
        semoga menjadi semakin UNIK"

Okay!! I'dying  life lah. So, before aku mengakhiri kalam ini, izinkan aku curi hati  ishhh,tsskk,haiipp.. izinkan aku post serba sedikit photolicious beliau dengan kata-kata peransang dan semangat untuk korang yepp. Ambik daripada FB beliau. Izinkan ye!!






Ohh ye!! Sila jangan fikir yang aku terima bulat-bulat apa yang diperkatakan oleh beliau. Ada masa aku membangkang seratuslimapuluhtujuh peratus apa yang disampaikan. Ada masa aku menerima bulat-bulat. Ini kerana ada masa kita kena stand dan berdiri dengan apa yang kita fikirkan ye. 


Peminat yang bernombor saturibusatu,
Zurina Bt Ahmad Saidi





3 comments:

  1. oii makcik..buku cek tu pulang kan :-)
    maafkan saya buku motivasi anda yg bertajuk
    CIPTA SYURGA HATI by DR HM TUAH ISKANDAR...
    berada dengan saya..smpai terlupa sapa tuan buku nyer sapa..hahahaha

    ReplyDelete
  2. Hahahah
    Ini antara salah sorang yg pinjam udah tatau nak pulang..apalah adik ni...
    &:)

    ReplyDelete
  3. hahahha..
    eleh..paku dulang paku serpih

    ReplyDelete